Του Κ. Μητρόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ της 27ης/10

Του Κ. Μητρόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ της 27ης/10

3.11.06

Ανακοίνωση Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου


Για το περιστατικό σε βάρος μαθήτριας που συνέβη πρόσφατα σε σχολείο της Εύβοιας


Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είναι τουλάχιστον θορυβημένη τις τελευταίες μέρες από το περιστατικό σε βάρος μαθήτριας που συνέβη πρόσφατα σε σχολείο της Εύβοιας.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πράξεις που προσβάλλουν με το χειρότερο τρόπο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πολύ περισσότερο όταν αυτές συντελούνται μεταξύ ανηλίκων.

Θα ήταν όμως επίσης κατάφωρη υποκρισία να σταθούμε μόνο στην αυτονόητη καταδίκη, χωρίς να αναδείξουμε, για μια ακόμη φορά, τις αιτίες που το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, έχουν πολλαπλασιάσει αυτά τα φαινόμενα.


Δε θα κουραστούμε να λέμε πως ένα εκπαιδευτικό σύστημα που περιορίζεται στην αναπαραγωγή της εξεταστέας ύλης και παρακάμπτει όλη εκείνη την αναγκαία μορφωτική διαδικασία για να καλλιεργήσει, τον αλληλοσεβασμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις υγιείς διαφυλικές και διαπολιτισμικές σχέσεις των ανθρώπων, συνολικά την ολοκληρωμένη προσωπικότητα των παιδιών μας, είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα αποτυχημένο.


Δε θα κουραστούμε να λέμε πως σχολεία που λειτουργούν χωρίς υποστηρικτική στελέχωση με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, και με εκπαιδευτικούς χωρίς την ικανή παιδαγωγική επιμόρφωση, σε μια εποχή έξαρσης της βίας, είναι σχολεία αδύναμα να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά επιφαινόμενα της εποχής μας.


Δε θα κουραστούμε να επισημαίνουμε ότι ο μαζικός εθισμός των ανθρώπων σε μια νοοτροπία «παρακολούθησης από την κλειδαρότρυπα» της προσωπικής ζωής, μέσα από τα απερίγραπτης χυδαιότητας reality showς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον πολλαπλασιασμό αυτών των θλιβερών και βαθιά ανησυχητικών περιστατικών. Πως η πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, στην κατεύθυνση της βίας, της κοινωνικής διαπόμπευσης, και του ευτελισμού των ανθρώπων θα προκαλέσει σύντομα χιονοστιβάδα τέτοιων συμπεριφορών.


Τέλος, η εξοικείωσή μας συνολικά με μια κοινωνική πραγματικότητα που εθελοτυφλεί μπροστά στα μεγάλα ζητήματα, που με υποκρισία και αναποτελεσματικότητα ακουμπά τα καυτά προβλήματα, μόνο για όσο αυτά προκαλούν «αναστάτωση» ή βρίσκονται στον πρώτο δείκτη τηλεθέασης, μας κάνει, λίγο ή πολύ, συνυπεύθυνους.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών - μαθητών ανέδειξαν πολλά από αυτά τα μεγάλα κοινωνικά – εκπαιδευτικά ζητήματα.


Είναι καιρός να ανησυχήσουμε σοβαρά για τις κοινωνικές μας προτεραιότητες.






31.10.06

Απαράδεκτη σύλληψη του υπεύθυνου του blogme.gr

Απαράδεκτη σύλληψη του υπεύθυνου του blogme.gr, μετά από μήνυση θιγόμενου(;!). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Σκίτσο του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή"

Σκίτσο του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή"